Oppimistulokset kasvuun joustavien tasoryhmien avulla
7.4.2025
HS kirjoitti tänään 7.4. Rinkebyn "ihmeestä", eli siitä kuinka oppimistulokset saatiin hämmästyttävällä tavalla kasvuun yhdellä Pohjoismaiden maahanmuuttajavaltaisimmista alueista. Juttu on maksumuurin takana, mutta tilauksen omaavat voivat lukea sen täältä: https://www.hs.fi/alueet/art-2000010992564.html
Meillä Vantaalla ja koko Suomessa tuskaillaan oppimistulosten laskun kanssa. Pääkaupunkiseudun lähiöissä tilanne on paikoitellen hälyttävä ja erot koulujen välillä merkittäviä.
Olen jo pitempään sanonut, että inkluusio, eli erityistarpeisten sijoittaminen normaaleille luokille, ei toimi. Sen idea on jalo, mutta oikeasti kukaan ei hyödy. Tukea tarvitsevat eivät sitä riittävästi saa, ja toisaalta taas normioppilaiden oppiminen häiriintyy työrauhan puuttuessa. Samalla opettajat kuormittuvat ja osa vaihtaa jopa alaa.
Ratkaisuni on joustavat tasoryhmät. Tasoryhmissä jokainen pystyy opiskelemaan oman lähtötasonsa mukaisesti ja riittävän tuen kera. Joustavia niiden täytyy toisaalta olla siksi, että ketään ei saa "tuomita" heikommin menestyvien ryhmään ikiajoiksi, jos omat taidot kehittyvät ja koulu alkaakin sujua.
Rinkebyssä tulokset ovat mahtavat. Miksei sama onnistuisi myös Suomessa? Kokeillaan!
Vielä kahdeksan vuotta sitten vain joka kolmas tästä koulusta valmistuneista sai arvosanat, jotka oikeuttivat jatko-opintoihin. Nyt määrässä on tapahtunut hurja muutos: osuus on noussut 30 prosentista 75 prosenttiin. Tavoite on saada lukema 80 prosenttiin.
...
“Noin vuodessa loimme koko koulun uudelleen. Aiemmin rakenteet määrittelivät, kuinka voimme kohdata oppilaat. Nyt voimme kohdata heidät joustavammin heille sopivin tavoin”, selittää rehtori Malmberg.
Luokat purettiin. Sen sijaan oppilaat opiskelevat aineryhmissä, jotka jakautuvat heidän tasonsa mukaan. Tarpeen mukaan oppilaita voidaan siirtää ryhmästä toiseen, ja ryhmää voi tukea erityisopettaja.
(HS, Aino Vasankari)